30+ jaar ervaring in ICT

chapter

title
Over mij

introductie
title
Over mij
image
Eric Sol
text

Mijn eigen releasedatum was in 1961 (een paar dagen te laat en een eeuwigdurende beta...). Ik heb een master graad in (analytische) chemie maar kwam tot de overtuiging dat ik niet verder wilde in een vakgebied dat hooguit 50 andere mensen zouden begrijpen. Ik heb gewerkt in het hoger onderwijs, als beleidsmedewerker, informatie-analist, projectmanager en lijnmanager. In 2003 besloot ik terug te keren naar de wortels van Internet en ben ik gestart met Solide. Sinds 2017 werk ik alleen, zodat ik meer vrijheid ervaar in de projecten die ik aanneem en dat kan combineren met vrijwilligerswerk. 

Ik ben sterk analytisch - zonder "koud" te zijn - en een creatieve probleemoplosser. Ik was al "agile" voor de term ingeburgerd raakte: snelheid en wendbaarheid zijn belangrijke eigenschappen.

IT, en zeker software, is in de eerste plaats mensenwerk. "soft skills" zijn daarom minstens zo belangrijk als de lijstjes met afkortingen van allerlei technieken (al heb ik voor de liefhebbers ook zo'n lijstje). Mijn werk stelt mij in staat veel te leren van en over klanten en wat ze doen. Ik leer u daarom graag kennen. 

title
Open source en Drupal™

drupal
title
Open source en Drupal™
image
DrupalCon Amsterdam 2019
text

Ik ben een overtuigd aanhanger van open source en open standaarden. Het biedt opdrachtgevers keuzevrijheid, verlaagt ontwikkel- & beheerkosten, vergroot de flexibiliteit en - steeds belangrijker - verhoogt de veiligheid. Tegelijk geeft het ontwikkelaars de mogelijkheid om internationaal samen te werken en de eigen vaardigheden voortdurend te verbeteren.

Drupal™ is een voorbeeld van een goed geslaagd open source infrastructuur. Het framework heeft een goede architectuur, de community is enorm groot, levendig en - voor ICT-begrippen - redelijk inclusief. Commerciele belangen, primair vertegenwoordigt door Acquia) zijn goed gescheiden van de community (Drupal Association). Hoewel ik al bijna 15 jaar actief ben met Drupal zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen die steeds weer nieuwe mogelijkheden openen. 

Drupal is daarnaast bijzonder flexibel. Het is zowel een Content Management Systeem als een high level framework. Met "high level" bedoel ik dat Drupal een grafisch gebruikersinterface heeft. Hoewel sommige programmeurs het juist daarom afschrijven is het mijns inziens een groot voordeel en draagt het belangrijk bij aan de flexibiliteit. U kunt daarom bijna alles (laten) bouwen in Drupal, vaak zonder te programmeren. 

De focus van Solide ligt sterk op ontwikkeling van webgebaseerde toepassingen of functioneel complexe websites, incl e-commerce. Ik doe de behoeftenanalyse (wat vaak neerkomt op een open discussie), de planning en kan zowel aan de achter- als voorkant programmeren. Solide kan daarnaast ook de hosting en het onderhoud verzorgen op eigen, dedicated voor Drupal hosting ingerichte servers. Overigens huur ik systeembeheer op mijn servers in, primair vanwege de implicaties voor veiligheid, en wordt visueel ontwerp meestal uitbesteed - ik ken mijn beperkingen...

Een relatief nieuwe ontwikkeling is Drupal voor prototyping of gereedschap voor snelle applicatie ontwikkeling (RAD). Als u geïnteresseerd bent in low-code platforms als Mendix of Outsystems maar daar niet zoveel geld aan wilt uitgeven of niet aan een leverancier gebonden wilt blijven is Drupal een interessant alternatief. In snelle iteraties kan een rudimentaire applicatie wordne opgezet die eenvoudig ook visueel aantrekkelijk kan worden gemaakt. Als dat (in SCRUM-termen) een Minimum Viable Product oplevert kunt u gelijk aan de slag. Maar het kan evengoed dat de ervaringen met het prototype worden gebruikt om het finale product te (laten) ontwikkelen, in Drupal of iets anders. Uiteraard kan het prototype of de nulversie ook worden overgedragen aan een ander ontwikkelbedrijf. Het is tenslotte Open Source...

Ik heb ook ervaring met het auditen of eventueel overnemen van andere Drupal sites en heb andere ontwikkelaars geassisteerd met het repareren van door derden gebouwde Drupal sites (vaak als consequentie van slecht onderhoud).

title
Project- & interim management

projectmanagement
title
Project- & interim management
image
projectmanagement
text

U wilt een klus gedaan krijgen, een verandering in gang zetten of bent tijdelijk onderbezet. U zoekt iemand die de brug kan bouwen tussen business en ICT. Die net zo makkelijk babbelt met de portier als pitcht voor de directie. Die snel tot de kern van een probleem weet door te dringen. Die goed kan delegeren en faciliteren. Die al wendbaar was lang voor het woord agile populair werd. 

Misschien zoekt u mij.

Ik heb verder veel ervaring met gereedschap voor digitaal projectmanagement, zoals Basecamp, MS Project of Teamwork. 

Laten we eens praten en kijken over er een "klik" is. Zelfs al wordt het niks, meestal hebben we er toch een wederzijds genoegzaam gesprek aan overgehouden!

title
Webgebaseerde LCA berekeningen

producten
title
Webgebaseerde LCA berekeningen
image
webgebaseerde LCA
text

Duurzaamheid is met gemak een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Levensduur berekeningen of LCA's zijn een noodzakelijk stuk gereedschap om inzicht te krijgen in de milieueffecten van de keuzes die we maken. Het maken van dergelijke berekeningen is voorbehouden aan LCA-experts die met behulp van lastig te bedienen software voor u uitrekenen wat de consequenties zijn van uw keuzes. Verandert u bijvoorbeeld iets in de samenstelling van een product dan zult u opnieuw naar de expert moeten.

De webgebaseerde software voor LCA van Solide stelt u in staat om dergelijke berekeningen zelf te maken. Het bevat gebruiksvriendelijke formulieren en toont de resultaten in begrijpelijke grafieken. Waneer u wilt inzoomen op specifieke impactfactoren, zoals fosfaat, kunt u de presentatie daar op aanpassen. 

De LCA-software van Solide maakt gebruik van milieudatabases, zoals de NMD, of data die u zelf aanlevert. De software is eenvoudig aanpasbaar voor specifieke branches of productsoorten. 

Neem contact op voor meer informatie.

title
Groepsagenda's

title
Groepsagenda's
image
marketing kalender
text

Ik ben beheerder van de Calendar module op drupal.org. Al in 2004 hebben we een van de eerste producten voor online afsprakenplanning gebouwd. Met Google Calendar of Outlook kan niet alles, ook al lijkt dat misschien wel zo. Er is zeker een plek voor gespecialiseerd gereedschap voor agendaplanning.

De Calendar functionaliteit combineert een (groeps-)agenda met alle flexibiliteit en de permissiestructuur van Drupal. U kunt uw eigen 'gebeurtenissen" definieren en bepalen wie welke rechten op welke gebeurtenis heeft. Gebeurtenissen kunnen eenvoudig worden gekoppeld aan tags voor nog meer flexibiliteit (en betere presentatie). Er is een demo beschikbaar, zie https://demo.marketingkalender.eu

Neem contact op voor meer informatie.

title
Workshops

workshops
title
Workshops
image
workshop FHML
text

U vraagt zich af of Drupal iets is voor uw organisatie. Maar dat wilt u vast wel eerst zeker weten. En u wilt ook kunnen bepalen wat u zelf doet en wat u inkoopt. En voor wat u inkoopt wilt u in staat zijn de prijs-prestatie-verhouding goed te kunnen beoordelen.

Dan is het tijd om aan de slag te gaan en Drupal zelf te ervaren. Ik kan u daar mee helpen. Ik heb workshops verzorgd voor content managers, bouwers en ontwikkelaars (overigens is ze bij elkaar zetten wel een uitdaging!). En zonodig blijf ik ook na afloop beschikbaar om vragen te beantwoorden of mee te bouwen. Tot het moment dat u net zoveel - of beter nog: meer - weet van Drupal als ik.

Neem contact op voor meer informatie.

title
Klanten

klanten
title
Klanten
text

Ik vind het leuk om voor heel verschillende klanten te werken. Sommige zijn vertrokken, sommige gebleven. Budgetten voor projecten die ik uitvoer variëreren doorgaans tussen 5 en 25K. Een website kan voor beduidend minder, mits specificaties in overleg en er een "klik" is.

 

client

logo
Feyenoord
description

The Marketing Kalender is initieel ontwikkeld voor Feyenoord.

logo
Sports Alliance
description

Meerdere projecten, ook voor klanten van Sports Alliance.

logo
School of Health Professions Education
description

Website.

logo
Betonhuis
description

Betonhuis gebruikt de LCA-tool voor haar leden en andere klanten.