text
Ik ben een overtuigd aanhanger van open source en open standaarden. Het biedt opdrachtgevers keuzevrijheid, verlaagt ontwikkel- & beheerkosten, vergroot de flexibiliteit en - steeds belangrijker - verhoogt de veiligheid. Tegelijk geeft het ontwikkelaars de mogelijkheid om internationaal samen te werken en de eigen vaardigheden voortdurend te verbeteren.
Drupal™ is een voorbeeld van een goed geslaagd open source infrastructuur. Het framework heeft een goede architectuur, de community is enorm groot, levendig en - voor ICT-begrippen - redelijk inclusief. Commerciele belangen, primair vertegenwoordigt door Acquia) zijn goed gescheiden van de community (Drupal Association). Hoewel ik al bijna 15 jaar actief ben met Drupal zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen die steeds weer nieuwe mogelijkheden openen.
Drupal is daarnaast bijzonder flexibel. Het is zowel een Content Management Systeem als een high level framework. Met "high level" bedoel ik dat Drupal een grafisch gebruikersinterface heeft. Hoewel sommige programmeurs het juist daarom afschrijven is het mijns inziens een groot voordeel en draagt het belangrijk bij aan de flexibiliteit. U kunt daarom bijna alles (laten) bouwen in Drupal, vaak zonder te programmeren.
De focus van Solide ligt sterk op ontwikkeling van webgebaseerde toepassingen of functioneel complexe websites, incl e-commerce. Ik doe de behoeftenanalyse (wat vaak neerkomt op een open discussie), de planning en kan zowel aan de achter- als voorkant programmeren. Solide kan daarnaast ook de hosting en het onderhoud verzorgen op eigen, dedicated voor Drupal hosting ingerichte servers. Overigens huur ik systeembeheer op mijn servers in, primair vanwege de implicaties voor veiligheid, en wordt visueel ontwerp meestal uitbesteed - ik ken mijn beperkingen...
Een relatief nieuwe ontwikkeling is Drupal voor prototyping of gereedschap voor snelle applicatie ontwikkeling (RAD). Als u geïnteresseerd bent in low-code platforms als Mendix of Outsystems maar daar niet zoveel geld aan wilt uitgeven of niet aan een leverancier gebonden wilt blijven is Drupal een interessant alternatief. In snelle iteraties kan een rudimentaire applicatie wordne opgezet die eenvoudig ook visueel aantrekkelijk kan worden gemaakt. Als dat (in SCRUM-termen) een Minimum Viable Product oplevert kunt u gelijk aan de slag. Maar het kan evengoed dat de ervaringen met het prototype worden gebruikt om het finale product te (laten) ontwikkelen, in Drupal of iets anders. Uiteraard kan het prototype of de nulversie ook worden overgedragen aan een ander ontwikkelbedrijf. Het is tenslotte Open Source...
Ik heb ook ervaring met het auditen of eventueel overnemen van andere Drupal sites en heb andere ontwikkelaars geassisteerd met het repareren van door derden gebouwde Drupal sites (vaak als consequentie van slecht onderhoud).